De ce optimistii se descurca mai bine intr-o situatie de criza – explicatia psihologului
0Este demonstrat faptul ca o atitudine pozitiva in viata ne ajuta sa rezolvam mai usor problemele, sa ne indeplinim obiectivele propuse, sa depasim limite si chiar sa biruim boli. Psihologul Ionut Ghiugan explica de ce gandirea pozitiva atrage reusite si satisfactii si de ce oamenii pesimisti au de pierdut in viata. Sunt situatii in viata in care tindem sa privim lucrurile optimist si situatii in care, din contra, le privim negativ, pesimist, constienti sau nu de efectul acestor perspective asupra reusitelor sau esecurillor respectivelor incercari la care ne supune viata. Teoria potrivit careia optimismul ne aduce eficienta si succes nu este doar un mit.
“In mod obisnuit evaluam o persoana atunci cand se raporteaza la o situatie problematica prezenta sau viitoare folosind termenii de optimist sau pesimist. Astfel, intalnim oameni care abordeaza cu speranta si incredere situatiile problematice, anticipand un final poztiv, in timp ce altii evalueaza in sens opus, avand asteptari negative si lipsite de perspectiva”, explica, pentru Adevarul, psihologul Ionut Ghiugan.
Gandirea pozitiva, un element cheie in gestionarea eficienta al stresului. Persoanele optimiste se bucura de mai mult succes si au o sanatate psihica si chiar fizica mai buna decat cea a pesimistilor. In plus, optimistii sunt mai fericiti decat pesimistii pentru ca prin gandirea pozitiva pot creste nivelul personal de satisfactie. „Pentru optimisti, viata nu este o problema, ci o solutie”, spunea omul de cultura francez Marcel Pagnol (1895-1974). Prin faptul ca vad mai degraba partea plina a paharului, optimistii, spun psihologii, reusesc sa gestioneze mult mai bine decat persoanele cu o gandire negativa situatiile dificile.
“Termenul de optimism este definit pe baza a doua concepte: o atitudinea constanta de a astepta lucruri bune in viitor si increderea in capacitatea de a depasi cu succes incercarile vietii. Ca trasatura de personalitate, optimismul se traduce prin gandirea pozitiva, care reprezinta un element cheie in managementul eficient al stresului”, mai spune specialistul.
Optimistii proceseaza mai flexibil informatiile negative. Gandirea pozitiva are beneficii pe plan psihic, dar si pe plan fizic. Exista studii care demonstreaza ca pacientii optimisti afectati de boli grave si incurabile supravietuiesc mai mult decat cei care au o gandire negativa.
“Gestionarea eficienta a stresului este asociata cu beneficii importante pentru sanatatea fizica si psihica a persoanei, pentru calitatea vietii individului. Optimistul foloseste un tipar de gandire in care informatiile negative venite din mediu extern sunt procesate mai flexibil. Pe baza acestor scheme cognitive, persoana adopta comportamente mai eficiente si poate identifica mai usor obiective noi in perspectiva”, explica psihologul.
“Ce este un pesimist? Un optimist bine informat”. Optimismul n-ar trebui insa confundat cu ignoranta si nu putem miza doar pe el ca sa ne rezolvam problemele. Pentru asta este nevoie sa privim corect confruntarile vietii, cu dozaa optima de realism. “Ce este un pesimist? Un optimist bine informat”, spunea Grigore Moisil.
“Nu in toate situatiile de criza optimismul ne poate ajuta. In lipsa informatiilor esentiale sau atunci cand nu intelegem corect situatia, optimismul devine un mecanism defensiv necesar mentinerii unei imagini de sine pozitiva, dar nu ne rezolva problemele cu care ne confruntam. Gandirea rationala, bazata pe evaluarea realista a situatiei si adoptarea unui comportament asertiv in relatiile cu ceilalti oameni, reprezinta calea cea mai eficienta de a rezolva problemele existentei”, mai spune Ionut Ghiugan.
Articol publicat în: www.adevarul.ro