Frica de restructurare are vindecare. Cum sa nu fii afectat de concediere
0Romanii sunt printre ultimii din UE la productivitatea muncii, iar nesiguranta locului de munca este stresul care le scade motivatia si randamentul. Angajatii din Romania se claseaza pe ultimele locuri in UE la capitolul eficienta si productivitate a muncii, potrivit unui raport al Bancii Mondiale prezentat luna aceasta la Bucuresti.Exista mai multe motive pentru care romanii sunt ineficienti la locul de munca, crede specialistul in psihologie organizationala Ionut Ghiugan.
„Daca am face o radiografie a contextului organizational in care angajatul roman isi desfasoara munca, putem identifica, fara mari dificultati, o serie de factori generatori de stres si ineficienta economica: suprasolicitarea si munca sub presiune, programul de munca prelungit, relatiile conflictuale la locul de munca, discriminarea si favoritismul in promovare si salarizare, birocratia excesiva si comunicarea ineficienta”, spune psihologul.
Asa se explica de ce doar 32% din romani spun ca merg la serviciu din pasiune, dupa cum arata un sondaj online realizat la cererea Rogalski Grigoriu Public Relations si publicat in luna mai. Peste aceste nemultumiri care persista de multi ani printre angajatii romani s-a adaugat, mai recent, o alta: frica de restructurare. Pe fondul instabilitatii economice a ultimilor ani, rata somajului a atins cote fara precedent in Romania.„Aceasta teama nu rezulta neaparat dintr-o lipsa de pregatire si motivatie a angajatului roman, ci din faptul ca, in situatia dificila pe care o traverseaza Romania, pentru multi dintre noi, gasirea unui loc de munca decent reprezinta o adevarata aventura”, subliniaza psihologul Ionut Ghiugan.
Frica provoaca atacuri de panica
Mihaela (34 de ani) lucreaza de trei ani intr-o banca din Romania si a „supravietuit” mai multor valuri de restructurari. Cateva luni la rand, in fiecare dimineata, in drum spre birou, isi amintea de cei pe care criza economica nu i-a „iertat”: tatal restructurat si aflat in somaj de luni bune si cativa fosti colegi cu care legase prietenii si care cu mare dificultate si-au gasit un alt loc de munca.„In timp ce conduceam, simteam un nod in gat, inima incepea sa-mi palpite si mi se taia respiratia. Trebuia sa trag adanc aer in piept pentru a nu ma sufoca. De cateva ori am fost nevoita sa trag pe dreapta ca sa-mi revin. In fiecare dimineata ma gandeam ca trebuie sa fac totul perfect la serviciu, sa am randament, ca sa nu ma trezesc si eu intr-o buna zi pe listele de restructurari”, povesteste Mihaela. Starile ei de anxietate au primit, dupa cateva luni, un diagnostic: atacuri de panica. Femeile sunt de doua ori mai predispuse la astfel de atacuri de panica, potrivit datelor Institutului National de Sanatate Mintala din SUA. Medicii americani vorbesc chiar de o fobie in asemenea cazuri. Ea nu are un nume deocamdata, spune dr. Jack Masser, de la institutia medicala mentionata, dar are simptome care se regasesc in trei tipuri de fobii: peniafobia- frica de saracie, katagelafobia- teama de a fi ridiculizat in public si atichifobia- frica de esec (numita si anxietate de performanta). Mihaela urmeaza in prezent un tratament si merge periodic la psiholog pentru a-si tine sub control atacurile de panica.
Din pacate, multi oameni nu constientizeaza sursa unor astfel de simptome si ajung la medic abia cand devin foarte intense si au nevoie de tratament medicamentos. Dupa 45 de ani, frica se accentueaza pe fondul instabilitatii economice, pierderea locului de munca nu este un fenomen neobisnuit. Exista, insa, cateva categorii de persoane mai vulnerabile in fata stresului legat de pierderea locului de munca: cele care au un nivel de calificare mai scazut si nu sunt indispensabile unei companii, dar si angajatii trecuti de 45 de ani, pentru care gasirea unui nou loc de munca este un demers mai dificil.
Stresul scade productivitatea
Presiunea la care angajatii se supun pentru a da performante la serviciu face mai mult rau decat bine, pentru ca este o cauza de stres, spun psihologii.„La nivel organizational, reactia generata de stres se manifesta prin scaderea initiativei si implicarii, evitarea responsabilitatilor si a sarcinilor, epuizare emotionala, scaderea motivatiei si satisfactiei in munca, cresterea zilelor de concediu de boala si, in final, scaderea productivitatii si eficientei in munca”, explica psihologul Ionut Ghiugan.
Dezvoltati-va continuu competentele
Desi nu toate restructurarile se fac pe criterii de performanta, este foarte important sa va dezvoltati in permanenta abilitatile profesionale. Cursurile de specializare pot fi, daca nu o solutie pentru a va pastra locul de munca actual, un atu la viitoare interviuri de angajare. Mai mult, aceasta preocupare continua pentru cariera ofera un confort psihic. „In contextual nesigurantei economice existente, dezvoltarea noastra ramane singura optiune valida pentru a depasi cu succes orice provocari de acest fel si de a atinge nivelul de performanta dorit”, sustine psihologul Ionut Ghiugan.
Cultivati relatiile profesionale
Identificati si apoi mentineti relatiile cu persoane din domeniul dvs. de activitate. Recomandarile si reteaua profesionala va vor ajuta sa gasiti oportunitati in eventualitatea pierderii locului de munca actual. De altfel, aceasta este o regula valabila indiferent de contextul economic al societatii.
Faceti economii
Nesiguranta economica este problema cea mai mare cu care se confrunta o persoana concediata. Pentru a va asigura linistea psihica, incercati sa puneti deoparte o suma de bani care sa va asigure traiul pentru cateva luni in eventualitatea pierderii serviciului. Nu este un lucru usor de realizat cu un salariu mic, dar cateva luni de gestionare mai riguroasa a finantelor personale va pot aduce economii pentru „zilele negre”.
Concedierea nu este o rusine
Multe restructurari nu au la baza criterul performantei. Unele se fac aleatoriu, cantitativ, altele au la baza criterii sociale (angajatii cu copii sunt preferati) sau tin cont de momentul angajarii in companie. Ar trebui sa nu mai priviti concedierea ca pe un lucru rusinos sau ca pe o confirmare a incompetentei profesionale.
Atitudinea pozitiva scade stresul
Teama este o emotie esentiala supravietuirii, dar, in contextul profesional, nu face decat sa inhibe performantele si initiativa.
„Incercati sa adoptati o atitudine pozitiva, punand accent pe calitatile si resursele personale existente. Trebuie sa luati in calcul ca stresul asociat acestei stari afecteaza pe termen mediu si lung sanatatea si echilibrul interior”, recomanda psihologul Ionut Ghiugan.
Priviti oportunitatile
O restructurare poate fi un bun prilej de a va pune in valoare calitatile intr-un alt mediu profesional, poate mai placut decat cel actual. Multi angajati realizeaza abia dupa restructurare ca locul de munca pierdut nu le aducea alte satisfactii decat financiare si fac o schimbare radicala de cariera. „Cand angajatul nu este valorizat suficient pentru activitatea sa, concedierea trebuie privita ca o oportunitate de a identifica un viitor context de munca in care sa fie cu adevarat pus in valoare”, spune psihologul Ionut Ghiugan.
Articol publicat în: www.adevarul.ro