Hipnoanaliza
0“Analizeaza trecutul, examineaza prezentul si priveste spre viitor!”
Hipnoanaliza utilizeaza tehnici terapeutice diverse pentru a permite inconstientului, partea profunda a psihicului uman sa descopere cauza initiala a unor probleme psihologice sau emotionale pentru care o persoana solicita ajutorul psihoterapeutic. Odata ce cauza este descoperita si indepartata, simptomele dispar definitiv. Prin constientizarea experientei stocate in mintea inconstienta, hipnoanaliza dezvaluie radacina problemei si astfel clientul poate fi in masura sa obtina informatii valoroase legate de sentimentele si comportamentul problema.
Hipnoanaliza imbina tehnicile de hipnoza (tehnici de inductie si adancire a transei hipnotice), cu unele metode specifice psihanalizei. Psihanaliza clasica utilizeaza patru tehnici de solutionare a conflictelor inconstiente, toate acestea putand fi aplicate cu succes si in cadrul hipnoanalizei: tehnica asociatilor libere, interpretarea rezistentelor si a mecanismelor de aparare, analiza transferului si interpretarea viselor. Avantajul hipnoanalizei fata de psihanaliza este acela ca reprezinta o psihoterapie de scurta durata. Hipnoza prin atenuarea rezistentelor la psihoterapie, scurteaza durata interventiei terapeutice, comparativ cu psihanaliza clasica. In medie cura hipnoterapeutica toatalizeza 20 de sedinte, comparativ cu interventia psihanalitica ce dureaza 2-3 ani. O alta diferenta majora, fata de psihanaliza consta in aceea ca hipnoanalistul nu ramane pasiv in relatia terapeutica, atacand direct rezistentele pacientului, inainte ca acestea sa compromita succesul psihoterapeutic. Singurul criteriu de selectie al clientilor pentru hipnoanaliza este gradul de hipnotizabilitate.
Hipnoanaliza presupune parcurgerea mai multor etape (Hartland, 1975):
Descoperirea cauzelor care au produs simptomul. Acest demers se realizeaza prin interogarea clientului aflat in stare de hipnoza, in legatura cu psihotraumele suferite si identificarea factorilor care au declansat boala sau suferinta prezenta.
Ghidarea clientului. Hipnoterapeutul indruma persoana aflata in suferinta pentru a putea face fata cat mai bine dificultatilor vietii. Sfaturile si directiile terapeutice sunt elaborate in starea de veghe de catre terapeut in acord cu clientul. Ulterior, in procesul de interventie, hipnoterapeutul va transforma obiectivele terapeutice in sugestii si le va administra in hipnoza pentru a reduce simptomul.
Incurajarea si persuasiunea. Pe parcursul intregului demers psihoterapeutic, clientul este incurajat in directia depasirii simptomelor sale. El trebuie lamurit si convins cu privire la natura reala a simptomelor si cu privire la modul in care se formeaza acestea. Se inoculeaza, atat in stare de veghe, cat si prin sugestii hipnotice dotrinta de a se insanatosi si ideea ca este capabil sa faca fata dificultatilor.
Reconditionarea. Se utilizeaza pentru inlaturarea deprinderilor gresite, frecvent intalnite in situatile problematice. Pentru a realiza acest lucru, se asociaza in stare de hipnoza, satisfactia obtinuta de pe urma unei deprinderi gresite cu o emotie negativa, iar ulterior se intareste prin sugestie dorinta pacientului de a scapa de aceasta deprindre gresita.
Hipnoanaliza functioneaza in mod special prin efectul pe care hipnoza il are asupra mintii si a corpului. Atunci cand o persoana este in stare de hipnoza, mintea constienta, rationala merge in fundal si devine observator, in timp ce partea inconstienta a psihicului uman, acceseaza informatiile de ordin emotional care sunt legate in mod direct de problema. Hipnoanaliza il ajuta astfel pe pacient sa se elibereze de simptomul de care doreste sa scape, contribuind totodata si la restructurarea mai profunda a personalitatii acestuia prin accesul la zona inconstienta a psihicului unde s-a structurat conflictul generator de simptom. In cazul unei fobii, de exemplu, persoana intr-un anumit context de viata a asociat un stimul exterior cu un raspuns fiziologic de panica. Identificarea momentului in care s-a produs aceasta conectare stimul- reactie emotionala, poate conduce rapid la rezolvarea acestei fobii. Astfel, clientul intelege si rezolva originea conflictului, in loc sa trateze doar simptomele de suprafata. Fara a schimba mecanismul care mentine problema, simptomul va continua sa se manifeste dupa un anumit timp sau se va „transforma”, alegand alta directie si generand noi probleme.
Hipnoanaliza este utilizata cu succes in marea majoritate a problemelor de ordin emotional, comportamental sau psihologic (anxietate, depresie, fobii, atacuri de panica, obsesii si compulsii, tulburari de somn, tulburari de comportament alimentar, tulburari somatice, tulburari cauzate de stres, tulburari posttraumatice, tulburari de adaptare, stima de sine scazuta, optimizare si autocunoastere, dezvoltare personala).
Hipnoanaliza ne ajuta sa identificam adevarata sursa a problemelor cu care ne confruntam. Prin readucerea la suprafata si exprimarea emotiilor si sentimentelor care au stat la baza genezei lor, regasim echilibrul interior si invatam sa identificam in contextul propriei experiente de viata cele mai optime strategii si solutii.
Psihoterapeut Ionut Ghiugan