Interviul cu dr. Ioan Popoviciu – Psihologia sportului
0Dragi prieteni,
Inauguram rubrica Interviul Saptamanii cu un material interesant despre rolul psihologului in obtinerea performantei sportive. Interviul este acordat de Prof. Conf. Dr. Ioan Popoviciu, psiholog sportiv in cadrul Centrului de Fotbal Liberty Oradea
Centrul de Fotbal Liberty Oradea se numără printre puţinele școli de fotbal din România care beneficiază de psiholog. Din vara lui 2012 conferenţiarul universitar dr. Ioan Popoviciu își desfășoară activitatea la Liberty, iar acest lucru și-a arătat roadele. În cele ce urmează, vă prezentăm un interviu realizat cu psihologul Popoviciu:
Domnule profesor Popoviciu, cum aţi caracteriza activitatea dumneavoastră, aceea de psiholog al unui centru de fotbal?
Activitatea unui psiholog în cadrul unei academii de fotbal este extraordinară deoarece îmbină două lumi fascinante pentru mine şi anume fotbalul şi psihologia performanţei. De copil, când mă uitam la meciurile de fotbal eram atras de analiza psihologică a celor de pe teren şi anume de motivaţia, optimismul, neajutorarea, percepţiile negative sau controlul emoţiilor – desigur aşa cum puteau ele fi citite sau intuite la vârsta aceea. Activitatea mea la şcoala de Fotbal Liberty poate fi împărţită în trei categorii distincte. În primul rând eu îi evaluez psihologic pe tinerii fotbalişti, apoi mă întâlnesc cu ei individual pentru a-i ajuta să depăşească problemele semnalate, iar în ultimul rând, am şedinţe de grup cu scop de informare şi educare. În ceea ce priveşte evaluarea psihologică, îi testez atât pe jucătorii echipei cât şi pe cei care vin în probe în vederea selecţiei. Când vine vorba despre jucătorii echipei, testele au scopul de măsurare a indicatorilor psihologici asociaţi înaltei performanţe pe teren şi anume: rezistenţa sau rezilienţa psihică, motivaţia pentru competiţa sportivă, capacitatea de (re)focalizare, şi atenţie pe teren, controlul anxietăţii pe teren, atitudinea după un eşec, imaginea cu privire la sine, şi vizualizarea înaltei performanţe. Psihologii au descoperit că fotbaliştii care obţin un scor ridicat la testele care măsoară aceşti indicatori au o performanţă cu mult superioară celor care obţin un scor mediu, ca să nu mai vorbim de cei cu scor mic – care în general nu rezistă şi nici nu prea sunt întâlniţi într-un mediu competitiv precum fotbalul. Pe baza rezultatelor la evaluările psihologice, eu conturez câte un profil psihologic individualizat astfel încât să pot măsura evoluţia în timp a profilului psihologic specific fiecărui fotbalist. Acest profil îl actualizez o dată la 6 luni. Ceea ce am observat este că prin şedinţele de consiliere individuală şi prin întâlnirile educative de grup se poate îmbunătăţi performanţa psihologică lucru care apoi se vede şi pe teren. La întâlnirile de grup, eu îi învăţ pe fotbalişti tehnicile psihologice prin care ei îşi pot optimiza performanţa sportivă. Ca să vă dau un exemplu, studiile psihologice arată că printr-o tehnică denumită „vizualizare” un sportiv îşi poate îmbunătăţi viteza de gândire într-o situaţie de stres. Într-un sport precum golful, un sportiv are la dispoziţie minute întregi înainte să ia o decizie cu privire la modul de execuţie a loviturii. În fotbal, însă, un jucător care are mingea trebuie să ia câteva decizii pe secundă. Sub presiunea jocului acesta ar putea fi tentat fie să amâne luarea deciziei şi implicit să piardă mingea, fie să paseze pripit pentru a scăpa cât mai curând de starea de tensiune. Tehnica vizualizării are câţiva paşi foarte bine stabiliţi şi dacă este practicată sub îndrumarea unui specialist ajută la creşterea vitezei de reacţie sub stress fără a afecta negativ performanţa.
Din câte am înţeles, în ţară, doar Academia „Gheorghe Hagi” mai are psiholog la o școală de fotbal. Cât de importantă este existenţa unui psiholog la o echipă sau un centru de fotbal?
Într-adevăr, din informaţiile pe care le am, în fotbalul de la noi din ţară mai profesează doar psihologul Andreas Hniatiuc. El lucrează la nivelul grupelor de junior a Academiei “Gheorghe Hagi” şi la nivelul echipei de seniori Viitorul Constanţa. În psihologia sportului se spune că dacă ceilalţi specialişti se ocupă de componenta HARDWARE a fotbalistului şi anume de rezistenţa la efort fizic, tehnica fotbalistului şi tacticile aplicate de antrenor pe teren, noi psihologii sportivi ne ocupăm de componenta SOFTWARE, adică de reglarea gândirii şi emoţiei jucătorului pentru a-i îmbunătăţii performanţa. De exemplu, un fotbalist care se aprinde uşor, dacă nu învaţă să-şi controleze emoţiile, este la un risc mai mare de a juca impulsiv, agresiv şi în final de a fi penalizat şi eventual chiar scos de pe teren. Aşadar, rolul psihologului este a identifica vulnerabilităţile jucătorilor şi a echipei ca întreg şi de a acţiona astfel încât să prevină anumite situaţii negative şi să intervină pentru a optimiza performanţa atât a fotbalistului cât şi a echipei. Psihologul sportiv lucrează alături de ceilalţi membri ai staff-ului tehnic şi ajută la dezvoltarea performanţei în fotbal.
Știu că intenţionaţi să înfiinţaţi o Asociaţie a Psihologilor Sportivi la nivel naţional. Din acest punct de vedere, ce aţi putea să ne spuneţi?
Da, împreună cu o serie de colegi psihologi pasionaţi la fel ca mine de fenomenul sportiv românesc, dorim să înfiinţăm o Asociaţie a Psihologilor Sportivi. Obiectivele acestei asociaţii sunt (1) de a forma un organism reprezentativ la nivel naţional afiliat asociaţiilor internaţionale a psihologilor sportivi, (2) de a oferi studenţilor de la psihologie interesaţi de domeniul sportului un ajutor practic, metodologic şi acoperire legală cu privire la practicarea acestei profesii care la noi în ţară de abia acum începe să prindă contur, (3) de training pentru profesorii de sport şi antrenori astfel încât aceştia să îşi perfecţioneze activitatea folosindu-se de tehnicile psihologice recunoscute şi folosite la echipele din occident. Suntem de abia la început, dar suntem motivaţi să demonstrăm prin rezultate măsurate eficienţa metodelor psihologice şi dorim să ridicăm standardul sportului românesc la nivelul performanţei internaţionale. La academiile din Occident şi la marile cluburi din afara ţării, prezenţa psihologului sportiv este obligatorie.
Care este rolul psihologului în fotbal?
Aşa cum am spus şi mai devreme, rolul psihologului în fotbal este de a ridica performanţa sportivă prin reglarea cognitivă, emoţională şi comportamentală a jucătorului.
Despre felul cum răspund fotbaliștii la cerinţele dumneavoastră, ce aţi putea să ne spuneţi?
La început percepţia comună era că psihologul este necesar doar pentru a detecta „nebunii”, şi astfel cei care simţeau că eticheta de „nebun” nu li se potriveşte evitau cu tot dinadinsul dialogul cu mine. Pentru a-i familiariza pe fotbalişti cu privire la rolul de psiholog sportiv, eu am început printr-o serie de prezentări în grup. Odată ce tinerii au realizat că obiectivul meu nu este să le pun etichete ci să le îmbunătăţesc performanţa, tot mai mulţi râmâneau la finalul şedinţelor de grup pentru a discuta cu mine individual. Astăzi, ei discută liber cu mine atât despre provocările întâlnite de ei pe teren cât şi despre problemele de familie, prieteni, şcoală, sau internat. Cerinţele mele de la ei se rezumă la asumarea responsabilităţii de a acţiona acord cu valorile lor personale şi sportive şi de a nu se complace în mediocritate ci de a căuta noi provocări, fie ele în fotbal, la şcoală, acasă sau în alte locuri sau domenii. Modul în care vor răspunde ei la aceste cerinţe se va putea măsura doar în timp.
Știu că din vară aveţi această activitate de psiholog la CF Liberty. Cum o apreciaţi și ce aţi constatat pe parcursul acestei perioade?
În primul rând, mă bucur să lucrez într-un colectiv profesionist, unde fiecare angajat este preocupat de binele academiei şi a copiilor care se află acolo. Colaborez foarte bine atât cu directorul academiei cât şi cu antrenorii echipelor şi am avut nişte discuţii extraordinare cu aceştia. În al doilea rând, îmi place foarte mult ceea ce fac. Fotbalul şi psihologia performanţei mă fascinează şi m-au fascinat de multă vreme. Pasiunea mea este să lucrez la mentalitatea sportivului, iar puţine lucruri îmi dau aceeaşi satisfacţie ca atunci când văd rezultatele muncii mele. Uneori aceste rezultate se văd pe teren, alteori se văd într-o schimbare de atitudine – când un tânăr ajunge să aibă mai multă încredere în sine şi curaj să viseze la mai mult – sau în asumarea unor responsabilităţi sau noi provocări. Aşa cum le spun şi copiilor, “talentul te duce doar până la uşă, atitudinea te trece pragul”. Acum, unde vor ajunge ei după ce vor trece „pragul” rămâne de văzut, dar obiectivul meu este să contribui la formarea unor sportivi de elită în România.
Interviu preluat de pe pagina oficiala a Centrului de Fotbal Liberty Oradea
https://www.academialiberty.ro/stiri/364-conf-univ-dr-ioan-popoviciu-studiile-psihologice-arata-ca-printr-o-tehnica-denumita-vizualizare-un-sportiv-isi-poate-imbunatati-viteza-de-gandire-intr-o-situatie-de-stres