Legatura nestiuta dintre culori si psihicul nostru: rosu – incita, albastru – bun pentru meditatie, negru – aduce depresia
0
Pentru ca traim intr-un univers cromatic, iar culoarea aduce in viata noastra o varietate de emotii si trairi – bucurie sau tristete, caldura sau raceala, siguranta sau teama, agitatie sau liniste – trebuie sa fim foarte atenti la ce alegem pentru spatiile in care muncim si pentru cele in care vrem sa ne relaxam. Culorile, calde sau reci, ne influenteaza in mod direct starea de spirit. Daca stim ce efecte are fiecare, putem profita de ele pentru a obtine mai multe emotii pozitive, pentru a diminua senzatia de oboseala, pentru a mari sau micsora pofta de mancare, pentru a creste concentrarea sau pentru a ne relaxa.
„O culoare este cu atat mai calda, cu cat se aproprie mai mult de rosu si cu atat mai rece, cu cat domina mai mult albastru. Culorile inchise au un efect depresiv, descurajant, inducand o stare afectiva dominata de emotii negative, in timp ce culorile prea vii devin obositoare prin expunere indelungata. Culorile deschise au un efect stimulativ benefic, declansand stari si emotii pozitive. Analizand alegerile noastre in privinta cromaticii folosite in vestimentatie sau in mediul in care traim, putem sa ne cunoastem personalitatea si modul de functionare la un nivel mai profund” explica, pentru „Adevarul“, psihologul Ionut Ghiugan.
Utilizarea adecvata a culorii in viata noastra asigura cresterea randamantului si performantei personale, diminueaza oboseala si ajuta la deconectare nervoasa, creeaza o stare de confort fizic si psihic, aduce bucurie si satisfactie.
Incitantul rosu. Rosu, este o culoare foarte calda, are rol de stimulator general, incita, provoaca la actiune, confera senzatia de apropriere in spatiu, activare, mobilizare si faciliteaza asocierea mentala de idei. Rosul stimuleaza, de asemenea, pofta de mancare, asa ca ar fi de preferat sa nu il folosim in bucatarie decat daca ne-am propus sa ne alimentam mai consistent. Si nici in in dormitoare nu e indicat, pentru ca produce insomnie.
Galbenul – mobilizare si concentrare. “Culoarea galben confera caldura si intimidate. Este o culoare calda si dinamica, sporeste capacitatea de mobilizare si concentrare a atentiei. Expunerea indelungata la aceasta culoare da senzatia de oboseala”, mai spune Ionut Ghiugan. Asadar, daca ne zugravim peretii cu nuante galben, fara sa exageram, ne vom putea concentra mai bine in respectiva incapere. Galbenul, in tonuri pastelate, este foarte potrivit pentru livinguri, datorita tonicitatii sale.
Verdele, odihnitor si calmant. Pentru camerele de relaxare, foarte potrivita este insa culoarea verde. “Verdele da senzatia de liniste si buna dispozitie, relaxare si echilibru. Este o culoare rece, odihnitoare si calmanta, care faciliteaza deconectarea nervoasa”, explica Ionut Ghiugan.
Albastrul, bun pentru meditatie. Folosirea culorii albastru in decorarea camerelor, fara a exagera insa cu ea, poate fi utila persoanelor care au de facut o munca ce necesita atentie. “Albastru, o culoare foarte rece, indeamna la calm si reverie, da senzatia de departare in spatiu, distanta, infinit si meditatie. In exces, conduce la depresie si incetinirea ritmului activitatii”, explica Ionut Ghiugan.
Negrul aduce depresie. Daca ne gandim sa ne zugravim si decoram spatiul folosind negru este bine sa stim ca nu vom avea de castigat pe plan psihologic. “Negru are ca efecte psihologice si rezonanta afectiva: retinere, neliniste, introversie si depresie.” , mai spune psihologul Ionut Ghiugan.
Albul poate fi obositor. Cat despre “banalul” alb, cu ajutorul lui putem crea impresie de spatiu si liniste si oferi suport pentru dezvoltarea ideilor. Totusi, prea mult alb ne va afecta negativ confortul. “Albul are ca efecte psihologice si rezonanta afectiva: puritate si raceala, expansivitate si usurinta. Este o culoare obositoare datorita capacitatii totale de a reflecta lumina”, mai spune Ionut Ghiugan.
Articol publicat în: www.adevarul.ro