Cum educam copilul intr-un spirit competitiv corect. Sfaturile psihologilor: „Afirmarea trebuie insotita de respect“
0Spiritul de competitie si fairplay-ul pe care copiii le deprind din concursuri sunt castiguri care-l vor ajuta atunci cand vor deveni adulti. Respectul pentru competitor si pentru regulile jocului, felul in care copilul este invatat sa perceapa postura de invingator si s-o accepte pe cea de invins sunt insa lectii importante ce trebuie corect predate. A castiga cinstit si a pierde elegant sunt doua calitati pe care parintii spera sa le imprime copiilor antrenandu-i in competitii. Dorinta de a educa viitorul adult intr-un spirit competitiv ii face insa pe parinti sa ofere gresit anumite recompense, astfel incat valorificarea potentialului copilului ajunge sa fie pusa mai prejos de castigarea unor concursuri. “Afirmarea de sine reprezinta fundamentul succesului si reusitei in viata”
Important de stiut este ca aceasta competitivitate are la baza doua elemente esentiale: afirmarea de sine si rivalitatea.
„Din aceasta perspectiva, a promova educational acest comportament social nu reprezinta pentru viitorul adult un castig, o resursa valoroasa. Afirmarea de sine reprezinta fundamentul succesului si reusitei in viata, insa rivalitatea plaseaza concurenta intr-o parte negativa, validand in plan social ideea de opozitie si lupta, castig si pierdere, superior si inferior. Copilul trebuie invatat sa-si obtina recompensele nu din castigarea unor confruntari sau competitii, ci din valorificarea propriului sau potential nativ, social si academic. Afirmarea de sine trebuie obligatoriu insotita de asertivitate, de respect pentru competitor si regulile jocului. In lipsa acestui demers educational, viitorul adult va identifica „obstacole” in calea succesului, oamenii, relatii interumane sau valori importante pentru o viata cu sens (colegi, prieteni, parteneri de afaceri sau viata, etc.)”, explica, pentru Adevarul, psihologul Ionut Ghiugan.
Pentru a se dezvolta armonios si normal, copilul are nevoie de un model adevarat de urmat, iar profesorul care formeaza aceste atitudini si valori este propriul parinte. “Parintele va transmite, constient sau inconstient, un set de valori si comportamente, pe care copilul le va invata si utiliza in viata adulta”, explica psihologul Ionut Ghiugan.
Articol publicat în: www.adevarul.ro