Rolul terapeutic al animalelor de companie
2Prietenul necuvantator ne ajuta sa mentinem un echilibru interior si sa depasim anumite stari sau perioade dificile
Pe langa beneficiile imediate legate de stimularea unui mod de viata sanatos (program zilnic de plimbare in aer liber, cresterea activitatilor si interactiunilor cu caracter social), animalul de companie joaca si un important rol terapeutic. Efectele terapeutice sunt in principal legate de faptul ca animalul de companie satisface una din nevoile noastre fundamentale: nevoia de a primi si oferi afectiune si dragoste.
Exista informatii si studii de specialitate care confirma importanta animalelor de companie in mentinerea sanatatii fizice si mentale.
Stimularea emotilor pozitive si stilul de viata sanatos joaca un rol important in depasirea si altor stari psihologice negative, cum ar fi de stresul accentuat sau anxietate si teama. Atunci cand se produc schimbari in existenta noastra animalul de companie are un rol important, pentru ca aduce sens si bucurie in viata noastra. Grija si afectiunea pentru un animal de companie aduce placere si ne ajuta sa fim optimisiti si sa avem moralul ridicat. Prezenta animalului de companie ofera confort si siguranta generand autoapreciere si creste increderii in sine. Proprietarii animalelor de companie au un risc mai scazut de a suferi de depresie, in comparatie cu cei fara animale de companie. Prezenta acestora in viata noastra, usureaza singuratatea si ajuta persoana sa depaseasca sentimentele de inutilitate sau lipsa de sens. Prezenta unui animal de companie ofera un punct de sprijin important atunci cand suntem intr-o situatie de doliu, cand am pierdut o persoana apropiata sau ne confruntam cu o situatie existentiala dificila, de impas. Interactiunea pozitiva la nivel emotional, creste nivelul de serotonina si dopamina, care calmeaza, relaxeaza si genereaza o stare de bine si confort psihologic.
Animalul de companie joaca un rol important in practicarea unui stil de viata sanatos si mentinerea unui bun echilibru psihologic
Activitatile fizice in aer liber, alturi de animalul de companie ne ajuta sa adoptam un stil de viata activ si sanatos. De asemenea, ne ofera sprijin prin furnizarea de companie, socializare si stabilirea de noi relatii interumane. Izolarea si singuratatea sunt cauze importante ale unor dezechilibre majore in plan psihologic. Mentinerea unor relatii sociale nu este intodeauna usoara. Mutarea in alt oras, avansarea in varsta, problemele medicale sunt cateva cauze care ne impiedica sa stabilim usor relatii interumane si sa ne facem noi prieteni. Animalele de companie ofera o modalitate foarte buna de a deschide o conversatie si de a cunoaste oameni noi. Prezenta lor dau sens si o structura vietii noastre, ne scapa de monotonie si rutina, ne ofera o modalitate placuta de a ne distanta de problemele vietii.
Animalul de companie este o solutie pentru a depasi problemele vietii si a mentine o stare de echilibru si sanatate.
Nu trebuie sa intelegem ca prezenta unui animal de companie va rezolva toate problemele noastre sau ne va oferi rapid raspunsuri si solutii la situatiile de viata cu care ne confruntam, dar trebuie sa stim ca aceasta alegere este benefica si reconfortanta, oferind foarte multe avantaje. Pentru a primi toate aceste lucruri din partea prietenului necuvantator, trebuie sa raspundem si noi intr-un mod responsabil nevoilor acestuia, sa oferim dragoste si afectiune.
Psiholog Ionut Ghiugan
Adevarat!!
FOARTE INTERESANT ARTICOLUL SI SINCER DE ADEVARAT, BRAVO!