Stresul Posttraumatic – Cauze, tratament si recuperare
0Ce este Stresul Posttraumatic?
Stresul posttraumatic reprezinta o reactie frecvent intalnita in urma unor situatii sau evenimente extrem de stresante sau traumatice. Atunci cand suntem expusi unui emotii intense, violente, cand traim o situatie extrem de stresanta sau traumatica, capacitatea de adaptare si raspuns a persoanei se modifica si se pot produce restructurari in plan cognitiv, emotional sau comportamental. Aceste modificari interne, au consecinte negative, iar daca se mentin in timp, afecteaza intreaga personalitate a individului.
Care sunt evenimentele sau situatiile care declanseaza Stresul Posttraumatic?
Exista o serie de evenimente sau situatii care pot declansa asemenea reactii. Printre acestea cele mai frecvente sunt: situatii in care viata persoanei este pusa in pericol (accidente de masina, dezastre naturale, inundatii, cutremure, etc.), abuzul fizic sau sexual, situatii in care persoana este victima unui viol sau unui atac armat, cand este martora sau asista la moartea altei persoane.
Care sunt simptomele Stresului Posttraumatic?
Persoanele diagnosticate cu aceasta tulburare se confrunta cu trei grupe mari de reactii:
Retrairea evenimentului traumatic. In aceasta categorie sunt incluse amintirile incontrolabile, intruzive, cosmarurile si flashbackurile prin care persoana se simte de parca ar retrai evenimentul traumatic. Amintirile sunt deseori activate de sunete, imagini care ii reamintesc persoanei de eveniment.
Evitarea. Deoarece reamintirea evenimentului traumatic este extrem de dureroasa, persoanele diagnosticate cu stres posttraumatic incearca sa nu se mai gandeasca la eveniment. Aceste persoane se retrag, evita contactul cu locurile, persoanele si obiectele care le-ar putea reaminti de evenimentul traumatizant. Deseori se simt „anesteziate” din punct de vedere emotional sau detasate de ceilalti. Unele persoane incep sa consume alcool sau droguri ca sa reduca suferinta interioara resimtita.
Semnele stresului fizic. Printre semnele stresului fizic se numara: problemele de somn, iritabilitatea si furia, dificultati de concentrare, sentimentul de tensiune si hipervigilenta.
Cum se instaleaza si cum se dezvolta Stresului Posttraumatic?
In urma confruntarii cu evenimente traumatice, amintirile evenimentului se pot asocia cu ceea ce a vazut, a mirosit, a auzit sau a simtit persoana in acele momente. Mai tarziu, imagini, sunete, mirosuri sau emotii similare pot activa amintirile traumatice si emotii coplesitoare.
Un alt motiv pentru care aceste emotii negative persista, se datoreaza faptului ca persoanele traumatizate trebuie sa isi explice ceea ce s-a intamplat, sa ii gaseasca un sens, acelor evenimente. Confruntarea cu evenimente traumatice adesea determina persoana sa puna sub semnul intrebarii convingerile sale anterioare. De exemplu, persoana incepe sa se indoiasca de convingerea sa conform careia lumea este un loc sigur sau ca nimic rau nu i se va intampla.
Pentru a-i gasi un sens acceptabil, aceste persoane trebuie sa se gandeasca la ceea ce li s-a intamplat si la implicatiile evenimentului. Insa, pe masura ce se gandesc la eveniment, isi vor reaminti si ceea ce li s-a intamplat si vor retrai starile afective aferente. In consecinta, aceste persoane vor incerca sa nu se mai gandeasca la eveniment. Ca urmare, in loc sa reuseasca sa inteleaga ceea ce li s-a intamplat si sa ajunga la o stare emotionala stabila, aceste persoane ajung sa penduleze in continuare intre reamintirea evenimentului si incercarea de a-l uita.
Multe persoane resimt simptomele specifice stresului postraumatic la scurt timp dupa confruntarea cu evenimentul traumatic. La aproximativ jumatate dintre aceste persoane, simptomele se remit de la sine in aproximativ 3 luni. La altii, simptomele pot persista timp de mai multi ani. Alte persoane vor resimti simptomatologia doar dupa mai multi ani de la confruntarea cu evenimentul traumatic.
Tratament si recuperare
1. Psihoterapia stresului posttraumatic
In cadrul programului terapeutic trebuie parcurse trei etape esentiale.
In primul rand, psihoterapeutul va ajuta sa gestionati emotiile si tensiunea resimtita in momentele in care va reamintiti evenimentul traumatizant. In cadrul acestei etape, veti invata tehnici de relaxare corporala si detasare de suferinta.
In a doua etapa, terapeutul va ajuta sa va confruntati cu amintirile dumneavoastra. Cu cat veti reusi sa faceti aceste exercitii mai des, cu atat va veti putea confrunta mai usor cu aceste amintiri si veti reusi sa ii gasiti evenimentului un sens prin care sa va puteti impaca cu ceea ce s-a intamplat.
In a treia etapa, veti invata sa gestionati eficient problemele de viata si sa va schimbati perspectiva asupra evenimentului trait.
2. Tratamentului medicamentos. Pentru tratarea eficienta a acestei tulburari, tratamentul medicamentos in sine nu este suficient, insa unele persoane pot beneficia de combinarea tratamentului medicamentos cu cel psihoterapeutic.
Psihoterapeut Ionut Ghiugan