Interviul saptamanii cu Dario Bonetti
0Va imbratisez cu drag si sper ca voi vedea Romania la următoarea Cupa Mondiala, in Brazilia… Bafta!
Dario Bonetti a ramas in memoria suporterilor dinamovisti ca fiind antrenorul care a pus bazele reconstructiei la Dinamo, oferind sansa unor tineri, pana atunci necunoscuti iubitorilor fotbalului, de a se afirma si ramane antrenorul care a reusit una dintre cele mai frumoase calificari in cupele europene, dupa meciul de la Liberec, cu Slovan Liberec. In prezent fara activitate in fotbalul de performanta, Dario Bonetti nu ar spune „Nu” unei reveniri la Dinamo si rememoreaza cu placere momentele pe care le-a petrecut in Romania.
Ce stiai despre Romania inainte de a veni aici și cu ce ai ramas dupa perioada petrecuta aici?
Despre Romania stiam cam ceea ce am studiat in scoala, cultura si importanţa strategica geografica. Apoi, ceea ce am vazut in timpul calatoriilor mele anterioare, cand am jucat impotriva Stelei (pe vremea cand eram jucator). Stiam despre nationala Romaniei ca era o prezenta in fiecare campanie de calificare la turnee finale. Apoi, venind la locul de munca, am avut confirmarea a ceea ce ştiam si o mare oportunitate de a descoperi locuri frumoase, in special m-a vrajit cu adevarat calitatea vietii si a oamenilor din partea de nord a tarii.
Daca ai avea o bagheta magica, ce ai schimba la fotbalul actual?
As face fotbalul sa fie liber, fara implicatii si influente politice.
Care a fost cel mai emotionant moment din cariera de antrenor?
Cele mai incitante momente sunt atunci cand contribui la creşterea unor jucător tineri si ii ajuti sa treaca de la nivelul junioratului la profesionisti…
Imi pare rau ca nu am fost lasat sa termin ce am inceput la Dinamo. Dinamo ar fi ajuns o echipa competitiva in Europa!
Ce ai schimba la tine și ce decizii regreti cel mai mult? Cum alftel ai fi procedat in cazurile respective?
N-am nici un regret major, dar îmi pare rău că munca mea de la Dinamo a fost oprita de doua ori din motivele pe care toată lumea ştie. Daca m-ar fi lasat sa-mi fac treaba, acum Dinamo ar fi fost o echipa competitiva în Europa…
Care sunt ingredientele succesului in fotbal pentru un antrenor?
Ingredientele succesului in fotbal pentru un antrenor sunt multe. Capacitatea de coordonare a jucatorilor, apoi abilităţile de management, conducerea grupului, relatia cu mass-media si, desigur, rezultatele.
In Romania, multi dintre jucatorii profesionisti au carente mari comportamentale. In Italia aproape toate cluburile din prima liga beneficieaza de aportul unui psiholog in pregatirea mentala a fotbalistilor. Cum consideri ca poate fi dezvoltata psihologia sportului in Romania, la nivelul tarilor occidentale si care ar fi demersurile necesare pentru ca psihologii sa fie implicati in optimizarea performantelor sportive?
Suportul psihologic este foarte important peste tot, mai ales la inceputul formarii sportivului, atunci când se începe educarea copiilor…. Educaţia si insusirea unor atitudini corecte formeaza o mentalitate puternica, iar acesti psihologi pot oferi sprijinul necesar cluburilor, antrenorilor si jucatorilor deopotriva.
Ti-ar placea sa colaborezi cu un psiholog sportiv la o echipa de fotbal?
Da, bineinteles. Eu sunt deschis la toate experienţele profesionale, fără prejudecati.
Cu ce isi ocupa timpul in prezent Dario Bonetti si ce planuri de viitor are?
In prezent, am iesit putin din fenomenul fotbalistic, cu sau fara voia mea, si lucrez la un proiect in limba engleza… Săptămâna viitoare voi pleca in Dubai…
De ce ai plecat din Romania, tinand cont de faptul ca aici ai avut rezultatele pe care suporterii le asteptau?
Am avut puterea de a lăsa cu mare regret toata munca mea de la Dinamo, echipa, jucatorii care mi-au fost dragi cu adevarat si de care m-am apropiat intr-un timp foarte scurt si alaturi de care am simtit ca pot face performanta. Dar, in acelasi timp, am avut sufletul impacat pentru tot ce am făcut împreună. Impreuna insemnand eu, jucatorii, mai ales cei tineri si fanii, indispensabili unei echipe. Am lansat multi tineri la echipa mare, le-am dat incredere, curaj si, iata, ca acum joaca la prima echipa si chiar la echipa nationala. Stiam ca suporterii lui Dinamo sunt pretentiosi si te pot taxa usor la cea mai mica greseala, dar i-am castigat asa cum si ei m-au castigat pe mine si vor ramane mereu in inima mea
Ai reveni in Romania si in ce conditii?
Niciodata nu spun „niciodata”. Acum as spune „nu”, poate, dar nu stii niciodata. Deocamdata vin ca turist.
De ce crezi ca jucatorii romani, desi se spune despre ei ca sunt foarte talentati, nu reusesc sa se impuna in campionatele puternice?
In România există sportivi foarte talentati. Uita-te, doar la rezultatele pe care le au la Jocurile Olimpice. Problema este că fotbalul românesc, în comparaţie cu alte discipline, din România, nu se bazeaza pe disciplina si nu are mentalitatea câştigătoare, asa cum se intampla in celelalte sporturi. Responsabilitatea nu este doar a jucatorilor, din pacate.
Alcatuieste un “11” ideal din fotbalisti de nivel international?
Este dificil, pentru ca exista foarte multi “Nr.1” in lume.
Trei atribute care te definesc?!
Loialitate, profesionalism si ambitie.
Pune-ti o dorinta si spune-ne-o!
As vrea sa nu mai existe disparitii (moarte) in familie, intre prieteni, cunoscuti, ma sensibilizeaza si ma intristeaza mai mult decat orice.
Un mesaj pentru suporterii romani?
Va imbratisez cu drag si sper ca voi vedea Romania la următoarea Cupa Mondiala, in Brazilia… Bafta!