Paine si circ in fotbalul romanesc
0Cu alte ocazii am tot scris despre nevoia implicarii psihologilor in fotbalul autohton in vederea optimizarii randamentului fotbalistilor. Intre timp am mai identificat un motiv pentru care includerea psihologului in organigrama clubului devine o necesitate.
De ceva vreme suntem martorii unui spectacol grotesc in care jucatorii unui club studentesc reclama neplata salariilor de aproximativ…20 de luni, in timp ce patronul ii acuza de acte de vagabondaj, sabotaj si delincventa. Cecuri si fluturasi in alb, fara data, modificate cu creionul sau refuzul de a juca fotbal este intrebarea? Dar indiferent de care parte a conflictului ne situam se nasc o sumedenie de intrebari! Cum este posibil ca in Europa anului 2013, cand se duc campanii publice de sensibilizare a populatiei cu privire la adoptarea unor compotamente care tin de sfera normalului, sa discutam despre abuzuri, falsuri, plati salariale neefectuate de 20 de luni si sa fim martorii unui circ ieftin in care ambele parti se improasca cu noroi in vazul lumii?! Cum este oare posibil daca acei jucatori sunt neplatiti de 20 de luni sa nu poata fi declarati liberi de comisiile abilitate fiind constransi sa munceasca in astfel de conditii sub presiunea zilei de maine?
Jucatori pretind ca sunt victimele acestei situatii de mai bine de 5 ani si totusi ne intrebam cum de au rezistat atata vreme si de ce nu au avut aceasta initiativa atunci cand au sesizat ca sunt victimele unui abuz?
Oricat de grava sau reala ar fi situatia prezenta, este mult mai grav faptul ca jucatorii se transforma in marionete ce sunt manipulate dupa bunul plac al celor care vaneaza beneficii de pe urma lor. Ce ii impiedica sa isi revendice drepturile la timp, sa declare orice forma de abuz constatata, sa fie solidari cu cei care au ajuns cu sau fara voia lor victimile unui sistem subred? Si aici nu discutam despre o situatie aparte ci despre tot contextul din fotbalul romanesc!
Deci iata un alt argument in favoarea psihologului in fotbalul romanesc. Nu, nu este acela de a tine contabilitatea unui club de fotbal sau de a organiza un audit financiar, ci acela de a evalua gradul de devianta de la normalitate al celor care fac obiectul circului. Cum ar arata fotbalul daca asemeni orcarui alt domeniu de activitate, oamenii ar fi angajati sau pastrati in functie pe baza unui aziv psihologic? Oare cate parafe ar trona in dreptul avizului “inapt” sau “apt conditionat”? Oare cati razboinici sau regizori ai farmecului vietii ar trece o evaluare psihologica?
Si daca la capitolul circ, nimeni nu ramane dator, cum ramane cu painea? O luam tot pe datorie?
Suntem satui de acuzatii, de dosare penale, de comisioane, de procese de calomnie intre razboinici ai luminii si actionari cu vocatie de model, de presedinti care isi expun captuseala de la buzunare pentru a fi credibili in fata creditorilor, dar care sunt acuzati de evaziune fiscala, de scandaluri, de acuze si de insolvente create in eprubeta.
Noi vrem fotbal! Redati-ne bucuria de a fi martorii unui spectacol curat, jucat pe teren, nu prin comisii si birouri!
Noi vrem un fotbal normal!
Psiholog sportiv Andreas Hniatiuc
Articol publicat in https://www.ilfovsport.ro/paine-si-circ/